< terug naar nieuws
dinsdag 26 juni 2018

CEBIT 2018

Het was 6 uur 's ochtends, klaar voor vertrek naar Hannover Duitsland. Het is de laatste dag van CEBIT, de grootste tech beurs van Europa, en dat wordt gevierd. Over de laatste jaren is de CEBIT namelijk gegroeid van een beurs van enkele dagen naar een heus weeklang festival. 

Na een tocht van ruim drie uur zijn we er dan, vier auto's vol techtalent die hun nerd-fix komen halen. De verwachtingen zijn hooggespannen, welke gave dingen krijgen we te zien, wat zal de volgende grote hit worden op aliexpress en misschien nog wel het belangrijkst; welke goodies zijn er?

Robots

Waren in grote getallen aanwezig, van de inmiddels bekende vriendelijk ogende zorgrobot Pepper, tot een programmeerbare robotarm die als enige doel had om defecte schijven uit een RAID-array te verwijderen.

Ik vond vooral de servicerobot van Richtungwest Solution Services erg grappig, een robot in de vorm van een zelfrijdend dienblad met een gezicht, welke zichzelf enigsinds onwennig door een afgebakende ruimte manoeuvreerde naar zijn bestemming. Met de huidige stand van zaken durf ik wel te stellen dat het nog een aantal jaar zal duren voordat ook het horecapersoneel zich zorgen moet gaan maken om zijn baan.

Virtual en Augmented reality

Nu namen als Oculus Rift, Google Cardboard, Microsoft Holo & HTC Vive bij het grote publiek inmiddels al wel bekend zijn, zal het wellicht niet verbazen dat ook de Chinezen een goede afzetmarkt herkennen en erop inspringen. Er waren tientallen stands met allerhande brillen, nieuwe soorten controllers en werktuigen waarvan je op eerste gezicht niet zou zeggen dat het bedoeld is om in te klimmen en een spelletje te spelen.

Dit is duidelijk een groeiende markt waar men nog zoekende is naar de beste / juiste manieren om de technologie in te zetten, met (serious) gaming, augmented surgery en marketing doeleinden als koplopers.

Drones

Naast state of the art VR zijn ook drones goed vertegenwoordigd, zo worden er onderandere  supersnelle droneraces gehouden, waarbij de piloten die met een FPV bril als het ware vanuit de cockpit hun drone besturen, een obstakel parcours doorsjezen met snelheden tot 150 km/u.

De stands richten zich vooral op de professionele gebruiker, met grote drones die zware cameras of pakketten kunnen liften.

Natuurlijk is ook hier ruimte voor de verbeelding, zo worden er ook een zelfstandig vliegende pizza drone en een personal electic vertical takeoff and landing vehicle getoond.

Festival

Zoals genoemd was er sprake van een festival, er was een foodtruck plein, een reuzenrad, een surfbaan, 8 personen foosball, table top pong, smoelen cappuccino en muziek. Gezelligheid alom!

Dus hoe was het met de goodies?

Mijn uiteindelijke score was een state-of-the-art LED-technology-enabled pen, een paar snoepjes en zeker vijf keycords.
Het was vooral een erg leuke dag, met een gezellige groep mensen! Collega’s worden?

Wiebe Zweers

Dennis maakte een leuk filmpje van ons bezoek. Youtube

< terug naar nieuws