< terug naar nieuws
dinsdag 06 november 2018

DO iOS - Workshop & Conference. Chris was erbij!

Omdat we bij Alteza de mogelijkheid krijgen om zogenaamde leerdagen te besteden aan het bezoeken van allerlei tech evenementen, was ik 1 en 2 november naar de Do-iOS conference in Amsterdam.

Dag 1

De eerste dag was een university dag gehouden over ‘Patterns of Functional Programming in Swift’ door Daniel Steinberg. Daniel schrijft al apps voor iOS sinds de release van de eerste SDK, daarvoor heeft hij sinds system 7 applicaties voor Mac geschreven. Het is te merken dat hij docent is geweest aan de manier hoe hij deze dag de workshop gaf met een goede dosis humor.

De workshop ging over het schrijven op de functional programming wijze. We zijn begonnen met het bekijken van functies die we allemaal wel eens gebruiken en het toepassen van Henderson’s Picture Language. Vervolgens zijn we gedoken in de higher order functions welke closures accepteren of retourneren. Uiteindelijk zijn we onze eigen versies gaan maken van map(), filter(), reduce() en flatMap().

Een aantal andere componenten waar we aan hebben gewerkt zijn Sets, Random number generators (volgens het monad pattern), en parser combinators.

Dag 2

De tweede dag was gevuld met sprekers van verschillende bedrijven. De (voor mij) meest interessante presentaties zal ik hieronder uitlichten.

Tijdens WWDC 2018 heeft Apple een aankondiging gedaan dat iOS en macOS niet samengevoegd gaan worden., maar wel dat ze bezig zijn met een oplossing voor universele apps. Hier werd spreker Tom Lokhorst zo enthousiast van dat hij daar direct mee is gaan spelen. Bij zijn presentatie liet hij zien hoe je een iOS app als macOS app kan draaien (dus buiten de simulator om) door middel van Marzipan.

Agenda is een Nederlandse app, gemaakt door Alexander Griekspoor, Drew McCormack en Marcello Luppi. Deze app heeft de Apple Design Award gewonnen. Alexander Griekspoor vertelde hier hoe je bijvoorbeeld op de kleine details moet letten en hoe (lastig) de weg naar success is verlopen.

Een van de laatste sprekers was Daniel Steinberg, hij vertelde over een nieuwe feature binnen iOS 12, Siri Shortcuts. Met deze shortcuts kan je er voor zorgen dat je bepaalde taken uit apps kan automatiseren en besturen met voice commands. Dit werd gedemonstreerd door middel van een app om aan te geven hoe je mood is.

Aan het einde van de dag was het nog mogelijk een praatje te maken onder genot van een drankje.

< terug naar nieuws