< terug naar nieuws
maandag 22 juli 2019

Europython 2019 - Basel

Ook dit jaar mocht ik genieten van de grootste Europese conferentie over Python. Deze keer was de gastheer(stad?) Basel in Zwitzerland. Het is een prachtige, schone en groene stad met kristalheldere rivieren; mensen zwemmen dan massaal in de Rijn met hun waterdichte knapsacks. Zodra diezelfde rivier door het Ruhrgebied is geweest halen de meeste Nederlanders het al niet meer in hun hoofd. Een kleine headsup, de Zwitserse prijzen zijn een factor 1.4/1.5 keer wat je in Nederland gewend bent. Dit heb ik zeer wetenschappelijk gebaseerd op een Big Mac menu.

Enfin, gezien het mijn tweede keer was na vorig jaar Edinbrough, begon ik gezichten te herkennen. Zo ben ik groot fan geworden van Hynek Schlawak gezien zijn talks aanzienlijke praktische waarde hebben. In zijn talk, “Maintaining a Python Project When It’s Not Your Job”, kwam handige tooling voor het samenwerken voorbij de revue. Zodoende ben ik nu met de package pre-commit begonnen; geen enkele linter wordt nog vergeten. Daarnaast heb ik mij verder kunnen verdiepen in het static type systeem mypy met de talk “Static typing: beyond the basics of def foo(x: int) -> str”. Helaas was ook hier weer de conclusie dat het systeem nog niet feature complete is en dat ontwikkeling langzaam is omdat het niet makkelijk in het python paradigma past. Ik blijf dus nog even bij de basics want het debuggen van de meer complexere use-cases lijken mij nog niet zeer kosten-efficiënt. Ik heb ook nog even bij de concurrent van mijn huidige opdrachtgever kunnen spieken: “Securely executing Python machine learning models with distroless images at ING”. Was zeer interessant gezien een distroless docker image zowel klein als secure is waarvan de laatste van groot belang is voor mijn opdrachtgever. Alleen nadat ik er zelf mee had gespeeld bleek de python versie nog in beta bestempeld met de gevreesde woorden “not production ready”.

Over de drie dagen die zijn geserveerd voor talks komen er meer dan 120 sprekers verdeeld over acht zalen hun verhaal doen. Al het materiaal zal binnenkort online beschikbaar zijn. Ik zal het dan ook bij de bovenstaande drie fragmenten houden. Maar concluderend is Europython een fantastische gelegenheid om je horizon te verbreden. Onderwerpen waar je anders geen tijd of benul van had kan je vluchtig te bekijken. Je neemt vrijwel altijd iets nuttigs mee.

Ik ben zeer dankbaar dat Alteza mijn bezoek aan Basel heeft mogelijk gemaakt. Niet alleen in de kosten (hotel, ticket, vliegen) maar ook de jaarlijkse studiedagen laten zien dat Alteza waarde hecht aan de ontwikkeling van hun werknemers!

< terug naar nieuws