< terug naar nieuws
donderdag 09 augustus 2018

Europython 2018 - Edinburgh

Werken bij Alteza is dynamisch. Je komt bij een legio opdrachtgevers aan bod met elk hun eigen wensen en invulling van ons vak. Onder andere daarom maakt Alteza het hun werknemers mogelijk om met een tiental leerdagen per jaar de laatste trends, ontwikkelingen en technologiën te verkennen. Ik heb hier persoonlijk gretig gebruik van gemaakt om een van de grootste conferenties over python te bezoeken.

Europython is een, zoals de titel doet vermoeden, een geheel Europese beurs. Dit jaar was het in Edinburgh, Schotland, vorig jaar was het in Rimini, Italië, daarvoor Bilbao, Spanje, etcetera. Een trouwe europython bezoeker kan dus tegelijkertijd parels van Europa verkennen. Edinbrugh is dan ook een fantastisch mooie stad; old town met zijn unieke stijl zorgt voor sublieme foto-momenten op bijna elke hoek. Het is een stad die karakter belichaamt en trots is. Mocht het niet voor een Europython zijn dan is een week vakantie ook een zeer goede optie voor degene die graag steden verkennen. Holyrood Park beklimmen is een aanrader; doe dit in de avond en je kan heel Edinbrugh zien onder een adembenemende zonsondergang.

Natuurlijk worden er over de loop van een gehele week een boel talks, trainingen en sprints gegeven, dus had ik helaas te weinig tijd voor Edinbrugh zelf. Gelukkig kon ik mij spreekwoordelijk verdrinken in een waar scala van talks verdeeld in een zestal tracks. Dit jaar had data-science mijn voorkeur omdat ik hier ontzettend veel overlap mee heb met mijn huidige oprdacht. Een kleine selectie;

David Beazley heeft mij ooit metaprogramming geleerd, een onderschatte techniek die je vooral niet moet forceren. Ik heb dan ook gerend voor een plekje vooraan toen hij de talks mocht afschoppen met zijn keynote getiteld: die threads. Zijn invulling over asynchroon programmeren, een onderwerp wat overigens duidelijk een trend is gezien het groot aantal talks met dat onderwerp. Het aangename Engels taalgebruik gecombineerd met feilloos live coding maken zijn talks van subliem niveau waar ook de betere python gurus slimmer van weg lopen. Die threads, metaprogramming en nog vele andere talks zijn terug te vinden op zijn website: https://www.dabeaz.com/talks.html.

Hynek Schlawack heeft een meticuleuze talk gegeven over het deployment friendly maken van een applicatie. Een onderwerp wat elke programmeur is of gaat tegen komen in zijn carriere en hoogstwaarschijnlijk niet altijd in positieve zin. Schlawack probeert dit te voorkomen door te beargumenteren waarom applicaties systeem onafhankelijk zouden moeten zijn, hoe men secrets beschermt, waar 12factorapp één plank heeft misgeslagen, hoe zero downtown deployments werken en nog een reeks andere factoren. Op zijn website is het allemaal terugvinden (https://hynek.me/talks/deploy-friendly/). Dit is overigens een talk die ik binnenkort, na de vakantieperiode, met mijn team ga delen.

Naast python komen ook andere onderwerpen aan de beurt. Er waren talks over leadership, autisme, Azure, code review skills, domain driven design patterns, het CQRS pattern en nog veel meer. Deze waren allemaal inzichtelijk gemaakt via een ongebruikelijk goede telefoon app, die je ook in staat stelde te chatten met andere bezoekers, reviews te geven, etcetera.  Kortom het is een conference van hoog niveau voor alle bezoeker van alle niveaus, maar wel eentje waar elke pythonista (lokale term) wat van kan op steken. Als je nog nooit een python conference hebt bezocht is dit een uitstekend beginpunt. Je zit de dag erna al te googelen naar de volgende editie.

Jeroen

PS. Op het moment van schrijven zijn de meeste talks nog niet terug te kijken. Ze zullen gelukkig per traditie wel beschikbaar worden gemaakt, zie (dan) https://www.youtube.com/user/PythonItalia.

< terug naar nieuws