< terug naar nieuws
vrijdag 22 juni 2018

CSS "grid" day - Jasper bezocht de 6e CSS Day in Amsterdam

Op vrijdag 15 juni was het alweer tijd voor de 6e CSS Day. Omdat ik veel interessante ervaringen heb opgedaan was het de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat ik deel wil nemen.

Bij aankomst in Het Compagnie Theater te Amsterdam lagen er heerlijke versgebakken croissants en chocoladebroodjes met flesjes water en luxe chocoladerepen voor iedereen klaar, wat een goede eerste indruk achterliet.

“CSS Day” heeft de reputatie veel vrouwelijke sprekers een podium te geven en ook dit jaar was dit het geval. Ook in het publiek zag ik veel vrouwen, wat ik persoonlijk een hele welkome ontwikkeling vind.

Er zijn drie sprekers die ik het interessantst vind om te bespreken, namelijk Richard Rutter over Web Typografie, Hui Jing Chen over Box Alignment en Bruce Lawson over CSS in JS.

Richard Rutter’s lezing ging over “Web Typografie”. Hij liet een tool zien die meet hoe groot je tekst moet zijn om de best leesbare grootte te hebben afhankelijk van de grootte van je scherm. Wanneer je op een computerscherm tekst leest zit je er met je ogen natuurlijk een eind verder vandaan dan bij het gebruik van een mobiel.

Ik vind dit interessant omdat het me aanzet te denken aan de ontwikkeling van een apparaat dat de afstand van je ogen tot het scherm meet, en aan de hand van die gegevens de tekstgrootte aanpast op je scherm. Dit is momenteel naar mijn weten nog niet ontwikkeld.

Hui Jing Chen sprak over “Box-Alignment”. Dit deed ze op een speelse manier en ik denk dat wanneer je niks van programmeren weet, je toch kon begrijpen waar ze het over had. Wanneer Box-Alignment besproken wordt, gaat het snel ook over Flexbox en CSS-Grid. Hui Jing Chen was 1 van de vele sprekers die heeft uitgeweid over deze techniek. Vandaar de CSS “grid” Day.

Box-Alignment is een erg interessante techniek, maar al wel een tijdje beschikbaar en bekend. Ik raad elke Front-Ender die niet bekend is met CSS-Grid dan ook aan om dit op te zoeken op Google!

Ten slotte vond ik Bruce Lawson de leukste en meest interessantste spreker van de dag. Hij belichtte de voor- en nadelen van het gebruik van “CSS in JS” met zoveel humor, terwijl hij op blote voeten rond liep en de zaal continue aan het lachen maakte. Door informatieve met humoristische slides af wisselen wist hij de aandacht van het publiek geen moment te verliezen.
Wanneer je CSS in JS in de groep gooit met developers zal er geheid een discussie oplaaien. Je zult een groep hebben die er helemaal voorstander van is en net zo zeker zullen er mensen tegen zijn.

Persoonlijk vind ik een van de grote voordelen van CSS in JS dat je alles bij elkaar hebt. Al geldt dit alleen wanneer je de site opbouwt met componenten. Met de frameworks ReactJS, AngularJS en VueJS wordt dit bijvoorbeeld gedaan. Ondanks dat je alles bij elkaar hebt zorgen deze programma's er voor dat de CSS apart wordt ingeladen om te voorkomen dat je site geladen is, maar de CSS nog niet.

Om dit allemaal duidelijk uit te leggen gebruikte hij een aardappel genaamd “Potato Bruce”. Deze aardappel stelde een component voor die met verschillende functies dingen kon veranderen. Op een gegeven moment stelde hij de vraag aan het publiek of ze van aardappels houden. Uiteraard zaten er mensen in de zaal die hun hand omhoog staken. Vervolgens werden er aardappels uitgedeeld met daarbij een 3D geprinte hanenkam welke men in de aardappel konden prikken.

Naderhand hebben we nog gezellig een biertje gedronken en een bitterbal gegeten om het goed af te sluiten. Ik wil bij deze de goede organisatie van CSS Day bedanken en wellicht tot ziens!

< terug naar nieuws