< terug naar nieuws
vrijdag 15 november 2019

JS Fest Autumn 2019 - Kiev - Oekraïne

7 november 2019, vroeg opstaan om naar schiphol te rijden om vervolgens in het vliegtuig te stappen naar Oekraïne (Kiev) om JS Fest bij te wonen. Voor Stijn en Jasper verliep dit vlekkeloos maar voor Dennis werd het allemaal nog een beetje spannend. Er waren een aantal grote files ontstaan maar gelukkig had Dennis wel wat rekening mee gehouden door vroeg weg te gaan. Hij arriveerde 5 minuten voor boarding bij de gate en redde het dus ook om op tijd het vliegtuig in te stappen. 

Oekraïne hoor ik je denken, jup ook daar worden websites gemaakt en dus ook conferenties georganiseerd. JS Fest is een conferentie die volledig over Javascript gaat, de frontend maar ook zeker de backend is ter sprake gekomen. Zo waren er talks over Wordpress gecombineerd met ReactJS door middel van Gatsby en GraphQL, ReactJs Fatigue, PWA, NodeJS, machine learning met javascript, Typescript decorators, de kwaliteit van javascript verbeteren, 10 geheimen om de performance van je website te verbeteren en Angular schematics. De leukste en meest interessante talks die wij bekeken hebben beschrijven we hieronder.

JS Fest begon vrijdagochtend met een hele interessante talk van Venkat Subramaniam over de do’s and dont’s in het programmeren. Wanneer je code typt in een moderne IDE (uitgebreide tekstverwerker) kun je daar vaak plugins aanzetten die je helpen om nette code te schrijven. Wanneer je deze plugin aanzet word je tijdens het typen van code verteld wat je beter kunt veranderen. Venkat vertelde de redenen waarom het belangrijk is om nette code te schrijven. Zo heeft hij heel veel kleine dingen verteld waarbij de zaal (niet hardop) maar denk zeker wel in zichzelf een aantal keer “aaah daarom” heeft gezegd.

Nadat Venkat klaar was met zijn talk zijn we naar Alexandre Gomes gegaan, zijn talk ging over “ReactJS Fatigue”. Met Fatigue bedoelde hij dat er tegenwoordig zoveel dingen zijn die je kunt gebruiken en dat er geen goed of fout is maar dat je vooral moet nagaan wat je nodig hebt, ken je de techniek al of moet je het nog gaan leren? En het belangrijkste, gebruik niet iets omdat het nieuw is of omdat iedereen het gebruikt maar maak een keuze die voor jou en jouw team het beste is.

In de middag was er een prima lunch om van te genieten. Rond de lunchtijd waren er 2 timeslots waar helaas geen engelse sprekers waren. Deze tijd hebben we mooi kunnen gebruiken om rond te kijken bij de verschillende bedrijven die zichzelf op een leuke manier probeerde te profileren. We hebben daar vervolgens een chill plekje gevonden om aan de gang te gaan met wat ons in de presentaties had geïnspireerd.

Het was weer tijd voor een talk, de talk die we kozen was die van Anna Henningsen en haar talk had de naam: “Node.js feature live coding”. Deze spreekster wist helaas onze aandacht niet vast te pakken en vast te houden. Inhoudelijk was ze erg sterk maar wist de kennis naar onze mening onvoldoende over te brengen.Wij besloten de zaal te verlaten om de andere talk bij te wonen met de hoop dat we hier meer van konden genieten. 

Sota Ohara was de andere talk waar we halverwege bij aangeschoven zijn. Het onderwerp van de talk was een serverless CMS bouwen met behulp van firebase / firestore. Helaas was deze talk al bijna afgelopen toen wij binnenkwamen en hadden we zoveel gemist dat het lastig was om te begrijpen waar hij het over had. Voordat we het wisten was iedereen om ons heen al enthousiast aan het klappen en bleek het alweer over. De reden dat we het niet goed begrepen had er ook mee te maken dat hij erg slecht te verstaan was door zijn Japanse accent door het engels heen.

De beste talk van de dag vonden wij toch wel de laatste, namelijk de talk van Kyle Boss. Kyle vertelde heel vrolijk en vol energie zijn verhaal over zijn werk bij Tinder. Hij werd door zijn baas zijn kantoor ingeroepen met het verhaal dat hij een blog website moest maken (Swipelife) met Wordpress als backend. Dit kan natuurlijk met PHP en html en css maar Kyle werkt graag met ReactJs. Hij had een manier gevonden om Wordpress te gebruiken als backend systeem en toch zijn favoriete framework bij kon gebruiken. De tool die hij hiervoor gevonden had was Gatsby. Dit is een tool waarmee je van ReactJs een statische website kan maken. Gatsby maakt gebruik van GraphQl, wat een Query language is (lees meer). Het grote voordeel van GraphQl is dat je heel snel data kan ophalen en altijd alleen ophaalt wat je nodig hebt. 

Het was echt een verademing om iemand zo enthousiast en vrolijk te zien vertellen over interessante nieuwe technieken. Na de talk zijn we naar hem toe gelopen om een gesprekje met hem aan te knopen, dit was een erg interessant en gezellig gesprek.

Uiteindelijk was het tijd voor de afterparty. JS Fest was allemaal goed georganiseerd maar toch waren we heel benieuwd wat we moesten verwachten van de afterparty. We werden uiteindelijk heel erg verrast. Zo was er een overvloed aan Koud bier, witte en zelfs rode wijn. Er werden hapjes geserveerd en vooraan op het podium werd er live muziek gezongen door voor ons onbekende topartiest. Nadat we een tafel gevonden hadden en wat eten hadden opgeschept kon het feest beginnen. We hadden aanspraak met een developer. Dit bleek een schot in de roos, ze bleek uit Kiev te komen en ze wilde ons wel meer van Kiev laten zien. In de tussentijd was Kyle Boss, de medewerker van Tinder, aangesloten bij onze tafel en hebben we gezellig over van alles en nog wat gepraat.

Na de afterparty besloten we dat we nog niet genoeg gesocialized hadden en besloten we op aanraden van het meisje uit kiev om naar een bar te gaan. Heel toevallig gingen alle sprekers hier ook naartoe. Het werd uiteindelijk een leuke avond waar we een hoop mensen hebben leren kennen en leuke gesprekken hebben gevoerd. Eind van een geslaagde 1e dag bij het JS Fest.

Dag 2 van JS Fest begon met een talk van een Nederlander, namelijk Rowdy Raubow. Rowdy vertelde over PWA wat staat voor progressive web app. Dit is een techniek waarmee je er onder andere voor kunt zorgen dat je gebruikers de ‘native app experience’ hebben bij een webapplicatie. Door middel van cashing en workers zorgt de web app ervoor dat hij blijft werken, ook wanneer er geen internet aanwezig is.

Op naar de 2e talk van de dag, Glenn Reyes was aan de beurt. Zijn verhaal ging over het bouwen van moderne react applicaties. Zo vertelde hij over nieuwe technieken die je kunt gebruiken en hoe je ze kunt toepassen. Ook liet hij het verschil zien tussen verschillende technieken om data op te halen, te renderen en vervolgens te laten zien op het scherm. Zo kun je alles eerst binnenhalen en daarna pas renderen, maar je kunt ook eerst de 1e binnenhalen en deze direct renderen en laten zien en dit zo voort. Het was interessant om te zien dat er zoveel verschil in zat.

Vervolgens was het de beurt aan Daniel Ostrovsky om ons alles te vertellen over het gebruik van decorators in typescript. Dit was voor ons een interessante talk, want het is zeer toepasbaar. Het was ons wel bekend echter had geen van ons ooit een decorator function geschreven. Wat ons wel is bijgebleven is dat hij een logfunctie had geschreven die wanneer je hem in een functie zet de hele functie logged, dit zorgt ervoor dat je heel makkelijk kunt debuggen. Een zeer bruikbaar voorbeeld.

Het was tijd voor de lunch, wat ook weer perfect geregeld was! Zo was er genoeg keus aan vlees, groenvoer en aardappeltjes. Ze hadden alleen wel wat meer keus in drinken mogen geven.

Na de lunch zijn we naar de talk van Maciej Treder gegaan, hij vertelde over angular schematics. Wanneer je een Angular applicatie hebt en je wilt een nieuw component toevoegen kun je gebruik maken van de cli (command-line-interface), door middel van codes kun je dit dan gemakkelijk regelen. Maciej liet zien dat je vrij eenvoudig zelf schematics kunt toevoegen, de reden waarom je dit zou doen is dat het in het vervolg als je weer dezelfde component wilt gebruiken alleen een commando hoeft uit te voeren en het staat. We vonden het een prima talk maar we hadden alle drie niet echt het idee dit in de toekomst te gaan gebruiken, maar het was wel leuk om te zien dat dit mogelijk is, dus wie weet.

De dag was al bijna voorbij en er waren nog maar 2 talks te gaan. De keuze was vrij makkelijk want er was maar één engelse talk. Dennis vond dit wel erg jammer want er was ook een russische talk over testing met Cypress (e2e en unittests) wat zeer interessant en waardevol had kunnen zijn. Gelukkig was er een heel goed alternatief, namelijk Asim Hussain. Asim ging het hebben over machine learning, machine learning bestaat nu al een tijdje maar sinds kort is machine learning ook beschikbaar in javascript. Voordat hij liet zien wat je allemaal met machine learning kunt bereiken heeft hij ons de basis van het principe machine learning uitgelegd, dit wist hij op een simpele en grappige manier te vertellen. Zo vertelde hij dat hij een app had gemaakt die op basis van machine learning bepaalde welke  gezichtsuitdrukkingen de persoon op de foto had om er vervolgens de juiste emoticon overheen te zetten. Niet bepaald een nuttige applicatie maar wel een erg leuke manier om te laten zien wat er nu al mogelijk is. Naast dat het een zeer boeiend onderwerp was, begint het toch ook een beetje eng te worden, het wordt steeds moeilijker echt van nep te onderscheiden.

De eer om het fantastische evenement af te sluiten was aan Erick Wendel, een hele enthousiaste en kundige programmeur die ons ging vertellen over 10 geheimen om je javascript te verbeteren. Het was echt geweldig om te zien hoe iemand met zoveel passie kan vertellen over zijn hobby/werk. Een van de “geheimen” die mij bij is gebleven is, dat er tegenwoordig veel gebruik wordt gemaakt van es6 arrow functions (zoals map, filter, reduce en find). Maar wanneer je deze functies combineert gebruikt hij telkens de hele dataset en dit kan ervoor zorgen dat de code onnodig traag wordt. Zo kan het in verschillende situaties dus verstandiger zijn om gebruik te maken van een old school “for loop” met wat checks erin. Een andere “geheim” ging over het vinden van bottlenecks, zo liet hij verschillende tools zien waarmee je deze makkelijk kan detecteren om dit vervolgens op te lossen.

Dat was het dan, JS Fest 2019 was afgelopen, zeker voor herhaling vatbaar!

JS Fest was dan wel afgelopen maar onze tijd in Kiev nog niet, we wilden graag nog meer van Kiev zien. Gelukkig was de vrouwelijke programmeur uit Kiev blijven hangen. Zij heeft de tijd genomen ons een kleine tour langs de mooie plekken van Kiev te geven. We hebben een hoop mooie en indrukwekkende gebouwen en pleinen gezien, zelfs de metro liet een indruk achter. Vervolgens zijn we lekker ergens gaan eten en hebben wat lokale barretjes bezocht.

Het is erg tof dat we de kans gekregen hebben om naar een toch wel bijzondere plek te gaan en van het event met de naam JS Fest hebben mogen genieten! Het was zeer leerzaam, leuk en gezellig. 

Heb jij na het lezen van dit “lange” verhaal ook zin om dit soort vette dingen te mogen doen neem dan snel contact op en wie weet zit je binnenkort ook in het vliegtuig naar een heel vet evenement!

< terug naar nieuws